Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


Με την ευκαιρία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γράφω λίγα λόγια εδώ στη σελίδα μου, για να μεταφέρω μέσα σε λίγες γραμμές το νόημα των ημερών της περιόδου αυτής της εκκλησίας μας.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα ταξίδι, ένα προσκύνημα, μία πορεία προς το Πάσχα. Μία περίοδος προσφοράς και θυσίας προς το Θεό και ένας αγώνας πνευματικός για την κάθαρση των παθών μας. Μία ευκαιρία για εντονότερη πνευματική ζωή, ασκητική, λειτουργική και μυστηριακή.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας δίνει το νόημα της περιόδου αυτής. Λέγει σχετικά:
«Οι πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου συνελθόντες θέσπισαν τεσσαράκοντα ημέρες νηστείας, προσευχής, ακροάσεως ιερών κηρυγμάτων, λατρευτικών συνάξεων, ώστε, αφού κατ’ αυτές τις ημέρες καθαρισθώμεν όλοι επιμελώς και δια προσευχών και δι’ ελεημοσύνης και δια νηστείας και δι’ αγρυπνιών και δια δακρύων και δια εξομολογήσεως και δι’ όλων των άλλων μέσων, έτσι με καθαρά συνείδηση, όσο το δυνατόν σε μας, να εορτάσομε τις άγιες ημέρες των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, προσερχόμενοι στα Άγια μυστήρια, τα οποία αυτές ακριβώς τις ημέρες μας παρέδωκεν ο Κύριος. Νηστεύομε ακόμη, λέγει ο Ιερός Πατήρ, όχι δια το Πάσχα ούτε δια τον Σταυρόν, αλλά δια τα ιδικά μας αμαρτήματα».
Εύχομαι καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΧΙΑΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 31/ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ/2012
ΤΟ ΚΟΛΛΥΒΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012