Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


   Με την ευκαιρία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, επικοινωνώ μαζί σας, δια μέσου της ιστεοσελίδας μου, για να σας μεταφέρω μέσα σε λίγες γραμμές το νόημα των ημερών της περιόδου αυτής της εκκλησίας μας.
   Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα ταξίδι, ένα προσκύνημα, μία πορεία προς το Πάσχα. Μία περίοδος προσφοράς και θυσίας προς το Θεό και ένας αγώνας πνευματικός για την κάθαρση των παθών μας. Μία ευκαιρία για εντονότερη πνευματική ζωή, ασκητική, λειτουργική και μυστηριακή. 
   Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας δίνει το νόημα της περιόδου αυτής. Λέγει σχετικά:
«Οι πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου συνελθόντες θέσπισαν τεσσαράκοντα ημέρες νηστείας, προσευχής, ακροάσεως ιερών κηρυγμάτων, λατρευτικών συνάξεων, ώστε, αφού κατ’ αυτές τις ημέρες καθαρισθώμεν όλοι επιμελώς και δια προσευχών και δι’ ελεημοσύνης και δια νηστείας και δι’ αγρυπνιών και δια δακρύων και δια εξομολογήσεως και δι’ όλων των άλλων μέσων, έτσι με καθαρά συνείδηση, όσο το δυνατόν σε μας, να εορτάσομε τις άγιες ημέρες των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, προσερχόμενοι στα Άγια μυστήρια, τα οποία αυτές ακριβώς τις ημέρες μας παρέδωκεν ο Κύριος. Νηστεύομε ακόμη, λέγει ο Ιερός Πατήρ, όχι δια το Πάσχα ούτε δια τον Σταυρόν, αλλά δια τα ιδικά μας αμαρτήματα».
   Η παρουσία όλων των ενοριτών της Αγχιάλου στις ακολουθίες που θα τελούνται κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι απαραίτητη για την πνευματική και τη σωματική υγεία.
   Αυτή την περίοδο, μία από τις προετοιμασίες που κάνουμε για να καθαρισθούμε σωματικά και ψυχικά είναι το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και στα σπίτια μας και στην ενορία μας.
    Στην ενορία μου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγχιάλου το Ιερό ευχέλαιο θα τελεσθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 και ώρα 06:00 μ. μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ.

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ
6:00 μ.μ. Μέγα Απόδειπνο
7:00 μ.μ. Εξομολόγηση.
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ
7:00 μ.μ. Θεία λειτουργία των προηγιασμένων δώρων. Εκτός 12/3/2014 λόγω ευχελαίου, 2/4/2014 Μέγας Κανών.
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
7:00 μ.μ. Η ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ
6:00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός.
7:00 μ.μ. Εξομολόγηση.
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ
7:30 π.μ. έως 10:30 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΚΑΙ Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
6:00 μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός (συγχωρήσεως).
ΣΑΒΒΑΤΟ  8/3/2014
7:30 π.μ. Θεία λειτουργία (Ανάμνησης δια κολλύβων θαύματος Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος).
ΤΡΙΤΗ        25/3/2014
7:30 π.μ. Θεία λειτουργία (ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου).
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4/2014
7:30 π.μ. Θεία λειτουργία (Του Λαζάρου).



Το πρόγραμμα αυτό θα ισχύει για όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΧΙΑΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

 
 
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
Υπάρχει, αγαπητοί μου, στον κόσμο η ιδέα, πως η ευτυχία βρίσκεται στα πλούτη, στις δόξες και στα μεγαλεία. Η ιδέα όμως αυτή, όπως δείχνουν πολλά παραδείγματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μπορεί να κατοικεί ο άνθρωπος σε καλύβα και να είναι ευτυχισμένος, μπορεί να κατοικεί σε παλάτια και να είναι δυστυχισμένος. Από τα πολλά παραδείγματα θ’ αναφέρω εδώ ένα, παρμένο μέσα από την ιστορία των αυτοκρατόρων της αρχαίας Ρώμης.
Αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο λεγόμενος Γορδιανός ( 238 – 244 μ.Χ.). Είχε δόξες και τιμές και πλούτη σε μεγάλο βαθμό. Ήταν όμως ευτυχισμένος; Απ’ έξω φαινόταν ευτυχισμένος, αλλά μέσα στο σπίτι του, μέσα στο παλάτι του και προπαντός μέσα στην καρδιά του ήταν ένας από τους πιο δυστυχισμένους ανθρώπους του κόσμου. Γιατί;
Ακούστε το δράμα του αυτοκράτορα αυτού.
Είχε μια μονάκριβη κόρη. Ήταν μια από τις πιο όμορφες νέες και φημιζόταν για την εξυπνάδα της και για την κλίση στα γράμματα. Ξαφνικά η κόρη αρρώστησε, την έπιασε βαθιά μελαγχολία, έπεσε στο κρεβάτι, δεν μιλούσε καθόλου, όταν την έπιανε η κρίση, έκανε πράγματα παράλογα και τρελά, που αναστάτωναν όλο το παλάτι. Έβγαζε τα ρούχα της, φώναζε, έτρεχε, έπεφτε στο νερό και στη φωτιά, κινδύνευε να θανατωθεί.
Ποια ήταν η ασθένεια της κόρης; Ίσως απ’ αυτά που ανέφερα παραπάνω το καταλάβουμε διότι παρόμοια περιστατικά αναφέρονται αρκετά στο Ευαγγέλιο. Την κόρη την βασάνιζε το δαιμόνιο, το οποίο φανερώθηκε μόνο του, γιατί σε κάποια κρίση που την έπιασε άρχισε να φωνάζει και να λέει: Ο Τρύφων, ο Τρύφων! ….. Κανένας δεν μπορεί να με βγάλει από το σπίτι μου, παρά μόνο ο Τρύφων….
Μέσα στο παλάτι δεν υπήρχε άνθρωπος να έχει αυτό τ’ όνομα. Έστειλε ο Γορδιανός στρατιώτες και αξιωματικούς για ν’ ανακαλύψουν τον Τρύφωνα. Επί τέλους, ύστερα από πολλή έρευνα, τον βρήκαν σ’ ένα χωριό να βόσκει χήνες. Ο Τρύφωνας τότε ήταν ένα παλικάρι δεκαεφτά χρονών. Οι στρατιώτες, καθώς είχαν εντολή, τον πήραν, τον ανέβασαν στο άλογο και πήραν τον δρόμο για την Ρώμη. Τρεις μέρες πριν φθάσουν στη Ρώμη, το δαιμόνιο που φώλιαζε στο δυστυχισμένο κορίτσι ούρλιαζε και έλεγε: Αλίμονό μου! Τρεις μέρες ακόμα θα μείνω σ’ αυτό το σπίτι. Έρχεται ο Τρύφωνας, που θα με διώξει.
Το δαιμόνιο συντάραξε για μια ακόμη φορά, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, το κορίτσι και πριν ακόμα αντικρίσει τον Τρύφωνα, έφυγε, και το κορίτσι ελευθερώθηκε. Χαρά μεγάλη στο παλάτι. Και η χαρά αυτή έγινε ακόμα πιο μεγάλη, όταν έφτασαν οι στρατιώτες που έφεραν τον Τρύφωνα.
Ο βασιλιάς παρακάλεσε τον Τρύφωνα, τον Άγιο αυτό άνθρωπο του Θεού, ν’ αποκαλύψει τη δύναμη και τα μυστήρια του σατανά. Ο Άγιος Τρύφωνας νήστεψε εφτά ημέρες, προσευχήθηκε και πήρε χάρη Θεού ακόμα πιο μεγάλη. Στο πρόσταγμα του Αγίου Τρύφωνα εμφανίστηκε το δαιμόνιο, σαν ένας σκύλος μαύρος και άσχημος, που τα μάτια του έβγαζαν φωτιές. Στην ερώτηση του Αγίου Τρύφωνα, γιατί μπήκε μέσα στην κόρη, το δαιμόνιο απάντησε: ότι δεν ενεργεί μόνο του, αλλά εκτελεί διαταγή του αρχηγού του σατανά, που θέλει να βασανίζει τους ανθρώπους. Σε δεύτερη ερώτηση, ποια εξουσία έχουν οι δαίμονες στα πλάσματα του Θεού, το δαιμόνιο απάντησε: Εμείς καμία εξουσία δεν έχουμε στους ανθρώπους που πιστεύουν στο Χριστό και ζουν σύμφωνα με το άγιο θέλημά του. Τρέμουμε και φεύγουμε μακριά τους. Πηγαίνουμε σ’ εκείνους, που αγαπούν τα έργα μας, δηλαδή στους ειδωλολάτρες, βλάστημους, πόρνους, μοιχούς, κλέφτες, φονιάδες, υπερήφανους, αλαζόνες, που χωρίζονται από τον αληθινό Θεό με τα αμαρτήματά τους και έρχονται σ’ εμάς.
Ο βασιλιάς θαύμασε τον Άγιο Τρύφωνα, τον ευχαρίστησε, του έδωσε δώρα πολλά και διέταξε τον έπαρχο να τον συνοδέψει έως τον τόπο του. Ο Τρύφωνας επιστρέφοντας μοίρασε στους φτωχούς ό,τι του έδωσε ο βασιλιάς. Φτωχός πριν, φτωχός και τώρα ο βοσκός των χηνών.
Ο αυτοκράτορας Γορδιανός σκοτώθηκε σε κάποιο πόλεμο με βαρβάρους. Άλλοι αυτοκράτορες ήρθαν στην εξουσία. Ο τελευταίος απ’ αυτούς ήταν ο Δέκιος. Αυτός ήταν άσπλαχνος, φανατικός ειδωλολάτρης, έγινε ένας από τους αγριότερους διώκτες των χριστιανών. Ήθελε να εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης τ’ όνομα χριστιανός. Με τροχούς, με ξίφη, με σιδερένια νύχια και με άλλα φοβερά κολαστήρια προσπαθούσε να κάμψει την αντίσταση των χριστιανών και να τους κάνει να προσκυνήσουν στα είδωλα.
Ο Άγιος Τρύφωνας, γνωστός για την δράση του, όπως ήταν επόμενο, συνελήφθη από τους πρώτους. Στο κριτήριο όπου, οδηγήθηκε, ο έπαρχος τον ρώτησε πώς ονομάζεται και τι πιστεύει. Τρύφωνας ονομάζομαι, απάντησε, είμαι από τη Λάμψακο της Φρυγίας και πιστεύω στο Χριστό. Ο έπαρχος τότε του είπε: Διαταγή του βασιλιά είναι, όποιος δε σέβεται τους θεούς μας να βασανίζεται σκληρά και να θανατώνεται. Αρνήσου λοιπόν το Χριστό, αν θέλεις να ζήσεις και θυσίασε στους θεούς μας. Δεν θυσιάζω στους θεούς σας, απάντησε με θάρρος ο Τρύφωνας. Προτιμώ το θάνατο από την άρνηση του Χριστού. Ο έπαρχος διέταξε να τον κρεμάσουν στο ξύλο και να τον κτυπούν με τα σπαθιά. Αλλά ο Άγιος Τρύφωνας, αν και υπέφερε πολύ και το αίμα έτρεχε από τις πληγές του, έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του. Από τη θέση αυτή ο Άγιος Τρύφωνας έλεγξε τους ειδωλολάτρες για την ψεύτικη θρησκεία τους και απέδειξε ότι οι θεοί που λατρεύουν, όχι μόνο είναι ψεύτικοι και ανύπαρκτοι, αλλά σύμφωνα με τους μύθους που πιστεύουν είναι φορτωμένοι και από φοβερά εγκλήματα, φόνους, πορνείες, μοιχείες, κλοπές και προκαλούν τη φρίκη και την αναστροφή κάθε λογικού ανθρώπου. Ω έπαρχε, φώναζε στο τέλος ο Τρύφωνας, ω έπαρχε και οι λοιποί ειδωλολάτρες, αφήστε αυτή την ψεύτικη θρησκεία των ειδώλων και πιστέψετε στον αληθινό Θεό!
Ο Έπαρχος, που άκουσε τα λόγια αυτά, θύμωσε ακόμη πιο πολύ και διέταξε να τον βασανίσουν πιο σκληρά. Τον έδεσαν σε ουρές αλόγων και τον έσυραν στους δρόμους. Το πώς σώθηκε, Θαύμα! Οδηγήθηκε κατόπιν σ’ άλλη πόλη, μεγαλύτερη, τη Νίκαια κι εκεί του κάνανε νέες ανακρίσεις και νέα μαρτύρια, αλλά με αλύγιστο θάρρος ήλεγξε και πάλι την ψεύτικη θρησκεία των ειδώλων, τους αισχρούς θεούς τους και κήρυξε και ομολόγησε για μια ακόμη φορά την αληθινή πίστη. Ήταν άφοβος και ατρόμητος σαν λιοντάρι. Ο τύραννος βαρέθηκε πια, απογοητεύθηκε στην προσπάθειά του να κλονίσει την πίστη του ήρωα αυτού και διέταξε την αποκεφάλισή του. Ο Άγιος δόξασε το Θεό, γιατί έφτασε η ώρα του μαρτυρικού του τέλους και πριν οι στρατιώτες εκτελέσουν τη διαταγή η αγία του ψυχή πέταξε στον ουράνιο κόσμο. Το ιερό του λείψανο, πολύτιμος θησαυρός, μεταφέρθηκε στην πατρίδα του, την Λάμψακο της Μικράς Ασίας.
Αγαπητοί μου χριστιανοί ένα αγροτόπαιδο που βοσκούσε χήνες αξιώθηκε να γίνει νικητής δαιμόνων, άγιος και μάρτυρας, που και μέχρι σήμερα οι γεωργοί μας τον τιμούν ιδιαίτερα και τον παρακαλούν να ευλογεί και να προστατεύει τα γεωργικά τους προϊόντα από κάθε κίνδυνο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 31/1/2014







 ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ





 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΛΛΥΒΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ




 ΤΟ ΚΟΛΛΥΒΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ
 ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1/2/2014