Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΓΧΙΑΛΟΥ (3-9-2015)

Με τις ευχές και τις ευλογίες της εκκλησίας μας κάθε χρόνο ανοίγει τις πύλες της η γιορτή κρασιού εδώ στην Αγχίαλο.
Το αμπέλι απ’ όπου προέρχεται το ευλογημένο κρασί είναι γνωστό από την Προϊστορική εποχή. Σπέρματα και φύλλα του αμπελιού βρέθηκαν στους τάφους της έκτης χιλιετηρίδας π.Χ. στην Αίγυπτο.
Στην Ελλάδα, στις σπηλιές της Τίρυνθας και του Ορχομενού βρέθηκαν πολλά σπέρματα του αμπελιού. Το αμπέλι στην αρχαία Ελλάδα συνδέθηκε με την λατρεία του Θεού Διόνυσου.
Κατά τους αρχαίους συγγραφείς το αμπέλι φυτεύτηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο ή σύμφωνα μ’ άλλους στην Ολυμπία και την Αιτωλία. Άλλοι υποστήριξαν πως ήρθε στην Ελλάδα από τις Ινδίες. Το αμπέλι ενέπνεε τους αρχαίους Έλληνες καλλιτέχνες και το αναπαριστούσαν με το Θεό Διόνυσο πάνω σε αγγεία.
Στη Χριστιανική θρησκεία ο Ιησούς Χριστός μεταχειρίζεται στις παραβολές Του τη λέξη «ΑΜΠΕΛΟΣ». Πολλές φορές παρομοίαζε τον Εαυτό Του με άμπελο ή με αμπελουργό, τους μαθητές Του με κλήματα που μόνο κοντά Του μπορούν να ευδοκιμήσουν.
Στη Χριστιανική υμνολογία πολλές φορές η άμπελος έχει την ένοια του πιστού πλήθους. Γνωστή είναι η παρακλητική ευχή του μητροπολίτη: «Κύριε, Κύριε επίβλεψον εξ ουρανού και είδε και επίσκεψε την άμπελον ταύτην».
Στη Χριστιανική καλλιτεχνία πολλές παραστάσεις απεικονίζουν κλήματα και σταφύλια. Περίφημες είναι οι τοιχογραφίες των κατακομβών των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού. Εκεί η άμπελος συμβολίζει το Χριστό ή τη μέλλουσα ζωή του Παραδείσου. Επίσης σε πολλά βυζαντινά τέμπλα απεικονίζεται η άμπελος με σταφύλια, που τσιμπολογούνται από τα πουλιά.
Στην Ελληνική ποίηση ο Καστοριανός Χριστόπουλος ύμνησε το αμπέλι και το κρασί. Ο ίδιος ο Κύριος στον εν Κανά Γάμο ευλόγησε το νερό και το έκανε κρασί.
Σκοπός της γιορτής κρασιού της Αγχιάλου είναι να προβληθούν τα τοπικά κρασιά και να γίνουν γνωστά όσο είναι δυνατόν σε περισσότερα μέρη.
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να επιτύχει το στόχο της η γιορτή κρασιού της Αγχιάλου που σήμερα ανοίγει την πύλη της.