Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ στη θέση των εξαποστειλαρίων ο ιερέας ευλογεί τους σταυρούς από βάγια και τα δίνει στους πιστούς, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.
Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.
Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.
Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.
Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου.
Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.
Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς…έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ». 
Σήμαιναν δε τα βάϊα, οι κλάδοι των φοινίκων, τη κατά του διαβόλου και του θανάτου νίκη του Χριστού. Το δε Ωσαννά ερμηνεύεται σώσον παρακαλώ. Το δε πωλάριο της όνου και το κάθισμα του Ιησού πάνω του, ζώου ακάθαρτου κατά τον νόμο τους, σήμαινε την πρώην ακαθαρσία και αγριότητα των εθνών και την μετά από λίγο υποταγή αυτών στο άγιο Ευαγγέλιο.
Η Εκκλησία μας ψάλλει:
Αφού ταφήκαμε μαζί με Σε, Χριστέ και Θεέ μας, δια του βαπτίσματός μας (το οποίο είναι τύπος του θανάτου Σου και της ταφής Σου), αξιωθήκαμε δια της αναστάσεώς Σου να εισέλθωμε στην αθάνατο ζωή της Βασιλείας Σου. Γι’ αυτό υμνούντές Σε, κράζομε: Βοήθησέ μας και σώσε μας, Συ, που ως Θεός κατοικείς στα ύψιστα μέρη του Ουρανού. Ας είσαι ευλογημένος Συ, που έρχεσαι απεσταλμένος από τον Κύριο!
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017











ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Από σήμερα το βράδυ, αδελφοί μου, αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Ονομάσθηκε έτσι διότι είναι μεγάλος εκείνος που πάσχει την εβδομάδα αυτή σε σύγκριση με όλους τους ανθρώπους και τους πιο τρανούς και που είναι ο Μεγάλος Θεός.
Θα ζήσουμε γι’ άλλη μια φορά στιγμές συγκινητικές, παρακολουθώντας τα Πάθη του Σωτήρα Χριστού. Θα μεταφερθούμε νοερά στα Ιεροσόλυμα όπου έγιναν τα γεγονότα αυτά πριν από δυο χιλιάδες χρόνια περίπου. Θα προσπαθήσουμε να συμπορευτούμε και συσταυρωθούμε με τον Χριστό. Σ’ αυτό θα μας βοηθήσουν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας που πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά και να μην απουσιάσουμε ούτε ένα λεπτό απ’ αυτές τις ωραίες ακολουθίες για σωματική και ψυχική μας ωφέλεια. 
Ολοκληρώνοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γιορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, και η εκκλησία θα μας απευθύνει σαν εόρτιο χαιρετισμό το «Χριστός Ανέστη». Σαν χαιρετισμό, αλλά και σαν εγερτήριο ξύπνημα, για μια νέα ζωή, γιατί Πάσχα σημαίνει πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Με την γιορτή αυτή οι Ισραηλίτες γιόρταζαν την απελευθέρωσή τους από τους Αιγυπτίους. Εμείς οι χριστιανοί γιορτάζουμε την απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της αμαρτίας. Για μας Πάσχα είναι η εν Χριστώ σωτηρία, η μεταφορά μας «εκ του θανάτου εις την ζωήν και εκ γης προς ουρανόν». Η Ανάσταση του Χριστού πρέπει να γίνει και δική μας ψυχική ανάσταση. Τώρα που «θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιωτής, της αιωνίου απαρχήν», είναι ανάγκη να σπάσομε την ταφόπετρα, που σκεπάζει την ψυχή μας, και με τη δύναμη του νικητή του θανάτου, ν’ αφήσουμε τους βρωμερούς τάφους της αμαρτίας, «ίνα εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν». Να λάβομε «φως εκ του ανεσπέρου φωτός». Να φωτίσομε τις ψυχές μας με το φως της πίστεως και της αγάπης του Χριστού, στον καινούργιο δρόμο της ζωής μας και τότε θα νοιώσουμε τη χαρά της αναστημένης ψυχής, να μας φωτίζει και να ψάλλει ολόγλυκα στο δρόμο της ζωής μας: «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός, τε και γη και τα καταχθόνια». 
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μετά την τελετή της Ανάστασης συνηθίζετε να εύχεστε χρόνια πολλά, να τσουγκρίζετε το κόκκινο αυγό και να αποχωρείτε από την εκκλησία πηγαίνοντας στα σπίτια σας για λόγους που εσείς γνωρίζετε. Θερμή παράκληση απευθύνω σ’ όλους σας να παραμείνετε ως το τέλος, όπως όλα τα προηγούμενα βράδια της Μεγάλης Εβδομάδας και αν είναι δυνατόν να προετοιμασθείτε εν μετανοία και εξομολογήσει, και να κοινωνήσετε τη βραδιά της Ανάστασης. Ο χριστός, αδελφοί μου, ήλθε για όλους μας, κατάργησε τον θάνατο και μας χάρισε την αιώνια ζωή κι εμείς δεν έχουμε την υπομονή να καθίσουμε όλοι μαζί να συμψάλουμε και να συνεορτάσουμε την Ανάστασή Του και την δική μας ανάσταση; 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΩΙ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΡΑΔΥ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου