Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Από σήμερα το βράδυ, αδελφοί μου, αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Ονομάσθηκε έτσι διότι είναι μεγάλος εκείνος που πάσχει την εβδομάδα αυτή σε σύγκριση με όλους τους ανθρώπους και τους πιο τρανούς και που είναι ο Μεγάλος Θεός.
Θα ζήσουμε γι’ άλλη μια φορά στιγμές συγκινητικές, παρακολουθώντας τα Πάθη του Σωτήρα Χριστού. Θα μεταφερθούμε νοερά στα Ιεροσόλυμα όπου έγιναν τα γεγονότα αυτά πριν από δυο χιλιάδες χρόνια περίπου. Θα προσπαθήσουμε να συμπορευτούμε και συσταυρωθούμε με τον Χριστό. Σ’ αυτό θα μας βοηθήσουν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας που πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά και να μην απουσιάσουμε ούτε ένα λεπτό απ’ αυτές τις ωραίες ακολουθίες για σωματική και ψυχική μας ωφέλεια. 
Ολοκληρώνοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γιορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, και η εκκλησία θα μας απευθύνει σαν εόρτιο χαιρετισμό το «Χριστός Ανέστη». Σαν χαιρετισμό, αλλά και σαν εγερτήριο ξύπνημα, για μια νέα ζωή, γιατί Πάσχα σημαίνει πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Με την γιορτή αυτή οι Ισραηλίτες γιόρταζαν την απελευθέρωσή τους από τους Αιγυπτίους. Εμείς οι χριστιανοί γιορτάζουμε την απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της αμαρτίας. Για μας Πάσχα είναι η εν Χριστώ σωτηρία, η μεταφορά μας «εκ του θανάτου εις την ζωήν και εκ γης προς ουρανόν». Η Ανάσταση του Χριστού πρέπει να γίνει και δική μας ψυχική ανάσταση. Τώρα που «θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιωτής, της αιωνίου απαρχήν», είναι ανάγκη να σπάσομε την ταφόπετρα, που σκεπάζει την ψυχή μας, και με τη δύναμη του νικητή του θανάτου, ν’ αφήσουμε τους βρωμερούς τάφους της αμαρτίας, «ίνα εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν». Να λάβομε «φως εκ του ανεσπέρου φωτός». Να φωτίσομε τις ψυχές μας με το φως της πίστεως και της αγάπης του Χριστού, στον καινούργιο δρόμο της ζωής μας και τότε θα νοιώσουμε τη χαρά της αναστημένης ψυχής, να μας φωτίζει και να ψάλλει ολόγλυκα στο δρόμο της ζωής μας: «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός, τε και γη και τα καταχθόνια». 
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μετά την τελετή της Ανάστασης συνηθίζετε να εύχεστε χρόνια πολλά, να τσουγκρίζετε το κόκκινο αυγό και να αποχωρείτε από την εκκλησία πηγαίνοντας στα σπίτια σας για λόγους που εσείς γνωρίζετε. Θερμή παράκληση απευθύνω σ’ όλους σας να παραμείνετε ως το τέλος, όπως όλα τα προηγούμενα βράδια της Μεγάλης Εβδομάδας και αν είναι δυνατόν να προετοιμασθείτε εν μετανοία και εξομολογήσει, και να κοινωνήσετε τη βραδιά της Ανάστασης. Ο χριστός, αδελφοί μου, ήλθε για όλους μας, κατάργησε τον θάνατο και μας χάρισε την αιώνια ζωή κι εμείς δεν έχουμε την υπομονή να καθίσουμε όλοι μαζί να συμψάλουμε και να συνεορτάσουμε την Ανάστασή Του και την δική μας ανάσταση;
ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ





ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΩΙ - ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ






ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΡΑΔΥ

















ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΒΡΑΔΥ








ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ















ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ




















ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ


























ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 1 ΜΑΪΟΥ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου