Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ο AΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Ο Άγιος Κύριλλος, Επίσκοπος Γορτύνης, εμαρτύρησε στην Κρήτη κατά το διωγμό του Μαξιμιανού (285-305 μ.Χ.) και επί ηγεμόνος της νήσου Αγριανού. Ο διωγμός άρχισε το 303 μ.Χ. Ο Διοκλητιανός (+284-305 μ.Χ.), ενδίδοντας στις πιέ­σεις του συνάρχοντος Μαξιμιανού, εξέδωσε το πρώτο διάταγ­μα στη Νικομήδεια. Ακολούθησαν τα διωκτικά διατάγματα του Δεκίου και προσετέθησαν και άλλου, που αφορούσαν στην καταστροφή των ιερών βιβλίων και ιδιαίτερα στη δίωξη ιερέ­ων και επισκόπων. 
Ο Άγιος χειροτονήθηκε Επίσκοπος σε ηλικία 68 ετών και ποίμανε την Εκκλησία Γορτύνης επί είκοσι πέντε χρό­νια. Με πολλή παρρησία, σε προχωρημένη ηλικία, αντιμετώ­πισε τον ηγεμόνα και αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Έτσι καταδικάσθηκε στο θάνατο διά ξίφους. Οδηγήθηκε σε τόπο οχυρό και τραχύτατο που λεγόταν Ράξον, όπου μαρτύρησε και ενταφιάσθηκε. 
Ο Άγιος, κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του, προείδε το θάνατό του δι’ οράματος. Είδε ότι οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου επάνω σε άμαξα που έσυραν ζεύγος βοών. 
Η μνήμη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάται 14 Ιουνίου ενώ στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 9 Ιουλίου. Παραδόξως, η ημέρα της πανηγύρεως στην ομώνυμη Ενορία, Αγίου Κυρίλλου, της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας είναι η 9η Ιουλίου. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να γίνει έρευνα και να καταλήξει ότι εκεί υπήρξε ο τόπος του μαρτυρίου και ταφής του Αγίου Κυρίλλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου