Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΣΤΗ ΜΙΑΜΟΥ.

ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΣΙΟΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

 Αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της διεφθαρμένης κοινωνίας. Αυτή εφαρμόζει εκείνα που είπε ο Χριστός, ότι:  Αυτός που ακούει τα λόγια μου και τα τηρεί, μοιάζει μ' ένα σπίτι κτισμένο στο βράχο, που έρχεται η βροχή και οι άνεμοι και οι ποταμοί, πέφτουν επάνω του, μα το σπίτι δεν κλονίζεται. Η αγία Παρασκευή ήταν βράχος αρετής. Πέσανε πάνω της κύματα αφρισμένα, τα μεγαλύτερα κύματα της ζωής.
Πρώτα – πρώτα έπεσε πάνω της το κύμα της διαφθοράς. Δεν γεννήθηκε σε χωριό. Γεννήθηκε στην πιο διεφθαρμένη πόλη, που η αγία Γραφή την ονομάζει Βαβυλώνα του κόσμου για τη διαφθορά της. Γεννήθηκε σ' ένα προάστιο της Ρώμης.
Ορφάνεψε η αγία Παρασκευή και από πατέρα και από μάνα. Γι' αυτό είναι προστάτης των ορφανών. Ορφάνεψε σε ηλικία τέτοια, που τα παιδιά γίνονται έρμαια αδίστακτων εμπόρων που τα εκμεταλλεύονται. Αλλά και την ορφάνια την κράτησε ψηλά. Είχε μέσα της μεγάλο πόθο αγιότητας, παρθενικής ζωής και αξιοπρεπείας.
Έπεσαν επάνω της τα κύματα της διαφθοράς και της ορφάνιας, αλλά έμεινε ακλόνητη. Γι' αυτό την ονομάζουν βράχο. Έπεσε ακόμη επάνω της το κύμα του χρήματος και του πλούτου.
Μετά το θάνατο των ευσεβών γονέων της έμεινε μόνη κληρονόμος στην τεραστία περιουσία που της άφησαν. Άλλο κορίτσι θα σκεπτόταν διαφορετικά. Θ' αγόραζε μεταξωτά ρούχα, θα έβγαινε σε χορούς και διασκεδάσεις, θα έτρεχε δεξιά και αριστερά, θα πήγαινε ταξίδια, θα έκανε όλα τα κέφια της αμαρτωλής ζωής. H Αγία Παρασκευή όμως έκανε το αντίθετο. Έκανε ότι και ο άγιος Αντώνιος, που είχε κι αυτός κληρονομήσει τεραστία περιουσία. Μπήκε μια μέρα στην εκκλησία. Τέντωσε το αυτί του και άκουσε τον παπά, που διάβαζε το Ευαγγέλιο· «Πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς» (Mατθ. 19,21). Nα τα πουλήσεις όλα και να τα δώσεις στους φτωχούς. T’ άκουσε ο Αντώνιος. Αμέσως μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Όπως λοιπόν εκείνος άκουσε τα λόγια του Xριστού, έτσι και η Αγία Παρασκευή. Κράτησε μόνο ένα μικρό ποσό, και μ' αυτό έκανε ταμείο μιας αδελφότητος παρθένων ορφανών γυναικών, που ήταν αφωσιωμένες στο κήρυγμα, στη διαφώτιση και στη φιλανθρωπία.
Έζησε στην εποχή, που μόνο ν' ακουγόταν ότι είσαι Xριστιανός, σε συνελάμβαναν. Την έπιασαν την ώρα που είχε μαζεμένες κοπέλες και τις δίδασκε. Την οδήγησαν μπροστά στον κριτή. Την ερώτησαν·
―Είσαι Χριστιανή; Απήντησε· ―Kαυχώμαι που είμαι Χριστιανή.
―Σου δίνουμε, της είπαν, τρεις μέρες διορία, για ν' αρνηθείς το Χριστό.
―Όχι, απήντησε η Αγία, δεν χρειάζεται να μου δώσετε προθεσμία· από τώρα είμαι αποφασισμένη να θυσιάσω τη ζωή μου για το Xριστό. Κάντε ότι θέλετε. Έτσι αρχίζει το μαρτύριό της. Tη ρίξανε στις φυλακές. Την χτύπησαν. Την έριξαν σε άγρια θηρία. Μέσα σε καζάνι με πίσσα και λάδι που έβραζε. Την υπέβαλαν σε πολλά είδη μαρτυρίου, αλλά όλα τα νίκησε δια της δυνάμεως του Χριστού. Τέλος έφτασε η ώρα της. Την πήγαν μέσα σ' έναν ειδωλολατρικό ναό με αγάλματα των ψεύτικων θεών. Γονάτισε, έκλεισε τα μάτια της και έκανε μια μυστική προσευχή στο Θεό. Αμέσως έγινε σεισμός. Τα αγάλματα έπεσαν κατά γης και έγιναν θρύψαλα. Πολλά βάρβαρα χέρια ειδωλολατρών την άρπαξαν, την έσπρωξαν προς τα έξω και την πήγαν στον τόπο της εκτελέσεως. Το μέτωπό της ακτινοβολούσε σαν τον ήλιο. Γονάτισε, προσευχήθηκε και ευχαρίστησε το Θεό. Τέλος άστραψε το ξίφος του Ρωμαίου στρατιώτη. Και ενώ η τίμια κεφαλή της έπεφτε κάτω και το αίμα της πότιζε τη γη, η ψυχή της, λευκή σαν περιστέρι, φτερούγισε στους ουρανούς.
Από τότε πόσα χρόνια πέρασαν! Μα όσο υπάρχει κόσμος, το όνομα της Αγίας Παρασκευής θα είναι αιώνιο. Γιατί «εις μνημόσυνον αιώνιον έσται δίκαιος» (Ψαλμ. 111,6).
H αγία Παρασκευή είναι παράδειγμα για όλους μας. Αλλά προπαντός είναι υπόδειγμα εναρέτου βίου και πίστεως για τις γυναίκες και τις νέες. Σ' αυτή την εποχή που ζούμε είναι το υπόδειγμα και ο καθρέπτης της γυναικείας αρετής.
Υπάρχουν εικόνες που παρουσιάζουν την αγία Παρασκευή να κρατά με τα χέρια της ένα πιάτο μέσα στο οποίο υπάρχουν δύο μάτια. Αυτή η παράσταση αναφέρεται σε ένα θαύμα που έκανε η Αγία. Ένα από τα μαρτύριά της ήταν ότι την έβαλαν μέσα σε ένα πυρακτωμένο λέβητα μέσα στον οποίο υπήρχε καυτό λάδι και αναμμένη πίσσα. Παρά ταύτα η Αγία, με την Χάρη του Θεού, όχι μόνον δεν καιγόταν, αλλά και φαινόταν ωσάν να δροσιζόταν. Ο Βασιλεύς που παρακολουθούσε το μαρτύριο, θαυμάζοντας για το γεγονός αυτό, της είπε να του ρίξει λίγο από το λάδι και την πίσσα για να διαπιστώσει εάν είναι καυτά. Μόλις η Αγία Παρασκευή του έριξε λίγο από αυτά αμέσως τυφλώθηκαν οι οφθαλμοί του.
Τότε παρακάλεσε την Αγία να ικετεύσει το Θεό να του δώσει πάλι το φως των οφθαλμών του, πράγμα που έγινε με την προσευχή της. Αυτό το θαύμα μας υπενθυμίζει η συγκεκριμένη εικόνα της αγίας Παρασκευής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άρρωστοι, των οποίων πάσχουν τα μάτια, θεωρούν την Αγία Παρασκευή ως προστάτη τους και την παρακαλούν να επέμβει θαυματουργικά και να τους θεραπεύσει.
Οι άγιοι, με την βοήθεια του Θεού, είναι ιατροί των ψυχών και των σωμάτων μας. Σε αυτούς καταφεύγουμε όταν έχουμε διάφορα προβλήματα και ζητούμε την βοήθειά τους. Δια των αγίων ενεργεί ο Ίδιος ο Θεός.
Η Αγία Παρασκευή μπορεί να θεωρηθεί και ιατρός των ασθενειών του ψυχικού οφθαλμού που είναι ο νους μας. Πέρα από τον οφθαλμό του σώματος έχουμε και τον οφθαλμό της ψυχής με τον οποίο μπορούμε να δούμε τη δόξα του Θεού. Και όπως τα σωματικά μάτια αρρωσταίνουν, έτσι αρρωσταίνει και ο οφθαλμός της ψυχής. Επειδή είναι άρρωστος ο ψυχικός οφθαλμός, γι' αυτό και είμαστε πονηροί, και δεν μπορούμε να δούμε τον Θεό.
Σήμερα εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε την Αγία Παρασκευή, που έζησε για το Χριστό και μαρτύρησε για τη δόξα Του. Είναι η προστάτης όλων εκείνων που έχουν πρόβλημα στα σωματικά τους μάτια, αλλά και όλων μας που έχουμε πρόβλημα με τους ψυχικούς μας οφθαλμούς και δεν μπορούμε να δούμε την αγάπη του Θεού, δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τα πάθη μας, την ανάγκη που έχουν οι διπλανοί μας, αλλά δεν μπορούμε να δούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα σωθούμε. Κι αν παρακαλέσουμε την αγία Παρασκευή με πίστη θα μας θεραπεύσει.
Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Η Αγία Παρασκευή να μας προστατεύει σε όλη μας την ζωή, με τη δύναμη και τη Χάρη του Χριστού. μήν.

 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου