Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΑΜΟΥ - ΛΕΝΤΑ "ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ" 13-ΙΟΥΛΙΟΥ-2013


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΑΜΟΥ – ΛΕΝΤΑ.
Σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία στον Λέντα το Σάββατο 13 του Ιούλη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιαμούς –Λέντα «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» τίμησε τον Γερμανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Αrn Strohmeyer (Αρν Στροχμάγερ) και τον Ιταλό αρχιτέκτονα Piero Meogrossi (Πιέρο Μεογκρόσι) για την αγάπη τους στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την αγάπη και τον σεβασμό τους στην σύγχρονη Ελλάδα, την προσφορά τους στην περιοχή μας και στην Κρήτη γενικότερα.
Φιλοσοφία και κοινωνιολογία σπούδασε ο Γερμανός τιμώμενος. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές γερμανικές εφημερίδες και συνέγραψε πάνω από δέκα βιβλία για την Κρήτη. Ανάμεσά τους  το βιβλίο για τον Ασκληπιό και το Ασκληπιείο του Λέντα, το βιβλίο για τους Χίπηδες στα Μάταλα που αποτέλεσε και την αρχή για το  επιτυχημένο φεστιβάλ των τελευταίων χρόνων με αποκορύφωμα το τελευταίο του πόνημα για την Κρητική μουσική. Ο κύριος Strohmeyer διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ότι τα βιβλία του με τις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρουν στον αναγνώστη κερδίζουν νέους φίλους για την Κρήτη. Πρώτη φορά ήρθε στην Κρήτη το 1967 όπου έμεινε για μία εβδομάδα σε σπηλιά των Ματάλων. Τα χρόνια της δικτατορίας αρνήθηκε να επισκεφτεί την χώρα μας. Πριν 25 χρόνια  ήρθε για πρώτη φορά στο Λέντα  και τα τελευταία 18 χρόνια περνά τις διακοπές του στο χωριό που τον τίμησε. Στην ομιλία του θέλοντας να τονίσει την αγάπη του για την Κρήτη και τον Λέντα είπε ότι κάθε φορά που έρχεται αισθάνεται ότι επιστρέφει στο σπίτι του. Εντύπωση προκάλεσε όταν είπε ότι ντρέπεται για την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας του για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και ότι θα θέλαμε μια διαφορετική και σαφώς καλλίτερη Ευρώπη.
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Πιέρο Μεογκρόσι ήρθε πολύ νέος σε επαφή με την Ελλάδα αφού σε ηλικία 10 ετών δέχτηκε δώρο από τον πατέρα του την εγκυκλοπαίδεια της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική και αποφοίτησε με άριστα και θαυμαστικό. Δίδαξε για ένα χρόνο στην Αρχιτεκτονική σχολή της Βενετίας και μετά εργάστηκε στα έργα αναστύλωσης μνημείων της ίδιας πόλης. Τα τελευταία 25 χρόνια εργάστηκε στην Αρχαιολογική υπηρεσία της Ρώμης ως προϊστάμενος συντήρησης και αναστύλωσης του μεγαλύτερου μνημείου της Ιταλίας του Κολοσσαίου. Ήρθε πριν 25 χρόνια στο Λέντα ακολουθώντας τις αναζητήσεις και έρευνές του  σε θέματα της αρχαιότητας. Έκτοτε όπως ο ίδιος υποστηρίζει κατανόησε καλύτερα την ιστορία και έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματά του για την ίδρυση της Ρώμης και σε θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που ταξίδευαν κατά την αρχαιότητα. Με τον πλούτο των γνώσεων σε θέματα της αρχαιότητας, της μυθολογίας αλλά και το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική και την αναπαράσταση των αρχαίων μνημείων, τον πλούτο των ιδεών και των προτάσεών του σε θέματα ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και των παραδόσεων έχει βοηθήσει τα μέγιστα στο να αποκτήσει ο σύλλογός μας και η τοπική κοινωνία αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση  και διάθεση να διορθώσει  με γνώση λάθη και κακώς κείμενα στον τόπο μας για ένα καλύτερο αύριο.
 Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιαμούς – Λέντα Κωστής Μανιδάκης αφού προσφώνησε τους τιμώμενους τους ευχαρίστησε για την αγάπη τους για την Ελλάδα, για την Κρήτη, το Λέντα και τη Μιαμού και τους διαβεβαίωσε για την εκτίμηση του Συλλόγου στα πρόσωπά τους και τα φιλικά αισθήματα των κατοίκων προς όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς  αλλά και όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να ανακηρύξει τους τιμώμενους ως επίτιμα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιαμούς – Λέντα .
Συγκινημένοι οι κύριοι Μεογκρόσι και Στροχμάγερ  ευχαρίστησαν τους κατοίκους για την φιλοξενία τους, τα φιλικά τους αισθήματα και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι όλοι μαζί μπορούμε και μας αξίζει μια καλλίτερη Ευρώπη.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου